Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

В області виявлено щонайменше 4 можливих фактори, які вказують на джерело вірусного гепатиту А, - Ігор Кузін

Дата: 30.10.2023 13:14
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

 

Заступник Міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін поінформував про ситуацію із захворюваністю населення Вінниччини на гепатит А та заходи щодо запобігання поширенню вірусу.

Він повідомив, що наразі комплексно відпрацьовують усі можливі причини спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині. На підставі проведених епідрозслідувань є  щонайменше 4 можливих фактори, які вказують на джерело інфекції.

«Після детального аналізу кожен з факторів опрацьовується одночасно паралельними командами з широким лабораторним контролем. Фахівці групи оперативного реагування Центру громадського здоров’я України, Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб із залученням лікарів, працюють паралельно, у співпраці з місцевою владою», - зауважив Ігор Кузін.  

Вже обстежено більше 100 осіб, робота яких пов'язана з обслуговуванням населення, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами.

У лікарнях залишається 151 пацієнт, 25 вже виписали. Зараз - на основі визначених гіпотез - лікарі додатково опитують хворих з підтвердженими діагнозами та уточнюють зв’язки, які вказують на спільне джерело інфікування.

Відповідно групи контролю та епідеміологічної безпеки працюють на:

ринках та точках продажу продуктів;

проводять додатковий лабораторний контроль на об’єктах водопостачання та підприємствах, які забезпечують продаж питної води та її розвезення;

продовжуються лабораторні дослідження та моніторинг проб з навколишнього середовища та води, як з централізованих точок розливу, так і зі стічних вод.

Результати та подальші заходи на рівні області будуть опрацьовані завтра на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

До області вже доставлено 1 060 доз вакцин для щеплень медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А.

Також, для вакцинації дітей доставлено 1 100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А (ВГА) та формування резерву, вакцинації в закритих колективах.

Щеплення також передбачені для близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом, зокрема сімей які проживають спільно або близьких, з ким контактували напередодні захворювання.

Усім мешканцям міста зараз важливо подбати і посилити заходи індивідуальної безпеки:

  • найперше - це мити руки, обробляти їх так само ретельно як під час пандемії COVID-19;
  • уникати покупки продукції на стихійних ринках. Якщо це харчі без індивідуального пакування, овочі чи фрукти, - обов’язково мити їх та бажано "обдавати" окропом перед вживанням;
  • будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити, перш ніж пити;
  • не вживати молочні продукти, куплені на ринках без попередньої термічної обробки;
  • купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням "вуличної їжі" - мити руки та обробляти їх дезинфектантом.

Найпоширеніші симптоми ВГА це: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких - негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря.

Бережіть себе та своє здоров’я.

 

сайт Вінницької ОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних