Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

#Тияк Як допомогти собі, щоб мати ресурс підтримати дитину?

Дата: 04.01.2024 08:26
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

У разі небезпеки в літаку кисневу маску спочатку вдягають на себе, а потім на дітей. Про це правило, здається, усі знають. Адже якщо дорослий «відключиться» – дитина сама собі не допоможе.

А от коли йдеться про тривожний стан і ментальне здоров’я, батьки чомусь про себе забувають. Хоча й тут це правило більш ніж доречне. Дитина завжди підлаштовується під маму з татом, і в емоційному плані також. І якщо дорослим страшно, небезпека їх паралізує – діти відчувають те саме.

«Із початком, наприклад, повітряної тривоги мама або тато мають спокійно та коротко сказати: «Треба йти. Давай швиденько одягатися. Візьми з собою іграшку, печиво, книжечку – ми в укритті почитаємо». І коли у дорослої людини виходить залишатися більш-менш стриманою, приймати адекватні рішення, врівноважено розмовляти з дитиною і показувати їй перспективу виходу зі складної ситуації – дитина це одразу відчуває. Бо емоції як повітря», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО Безбар'єрність та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Ольга Багацька, психологиня інсультного відділення Білоцерківської міської лікарні №2, учасниця проєкту «Психосоціальна підтримка під час війни».

Коли ж батьки самі не знають, як діяти, схильні до паніки або не вірять у власні сили – то й захистити своїх дітей вони, на жаль, не зможуть. І поганий емоційний стан тільки ускладнює ситуацію.

«Такі батьки приходять на консультацію і кажуть: «Допоможіть дитині». І я завжди питаю: «А кому саме важко? Вам чи малюку?». І найчастіше відповідь така: «Ну, нам, бо ми не знаємо, що з ним робити, він не їсть, не спить». То якщо вам важко, то давайте вам допоможемо спочатку! Коли стан батьків вирівнюється – у дітей автоматично покращуються і сон, і апетит, і зникає все інше, що турбувало близьких. Пам’ятайте, що дітям необхідно говорити правду. Їм не треба розлогого пояснення, бо вони багато чого можуть не зрозуміти і це тільки налякає. Достатньо сказати: зараз тут перебувати не слід. І дати конкретне завдання, наприклад, зібрати сумку чи допомогти щось зробити», – пояснила психологиня.

Для дітей гра – це імітація реального життя. Тому ще одна порада для батьків: саме граючись, можна і відволікти дитину, і заспокоїти, і будь-яку ситуацію пояснити.

А от з дорослими тривожними станами розбиратися доведеться теж по-дорослому. І почати варто з питання до себе: що я відчуваю? Якщо це злість, роздратування, страх – то з вами все нормально, адже всі ми живі люди, а не роботи.

«Не дарма кажуть «дах знесло». Бо коли людина захоплена емоціями, мозок наче перестає працювати. У цей момент дуже важливо включити його назад. Як це зробити? Говорити. Бо наше мовлення – це робота. Якщо емоції підіймаються, то просто відкрийте рот і розкажіть про них комусь. Або навіть самому собі, тільки вголос: «Я злюсь! Я зараз хочу все зруйнувати! Я роздратований як 10 слонів!» Це вже полегшує стан, емоції потроху вивітрюються, осідають наче піна», – додала Ольга Багацька.

Коли пік емоційного напруження спадає, можна подумати далі – як себе заспокоїти до максимальної рівноваги. Як варіанти: умитися прохолодною водою чи прийняти душ, випити чай або щось з’їсти, увімкнути музику та 2-3 хвилини потанцювати. Якщо шукати та пробувати – обов’язково знайдеться щось своє.

Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Більше джерел для підтримки себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних