A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тростянецька селищна територіальна громада
Вінницька область, Гайсинський район

Сказ: чим небезпечне захворювання, як передається та як уберегтися

Дата: 10.04.2024 15:22
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Сказ - гостре інфекційне захворювання, яким людина може заразитися від диких або домашніх тварин. Збудником сказу є специфічний вірус, що міститься в слині хворої тварини. Слина хворої тварини містить в собі вірус сказу ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може також від тварин, які зовні виглядають здоровими.

Основним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше залишається червона лисиця. Серед домашніх тварин продовжує реєструватися значна кількість випадків захворювання серед собак і котів, великої та дрібної рогатої худоби, які найбільш наближені до людей та являють для них головну небезпеку.

Головна ознака хворих тварин — зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з’являються у населених пунктах, місцях випасу та утримання худоби, нападають на людей та свійських тварин. Домашні тварини не приймають звичайної їжі, бояться води та світла, стають неспокійними, агресивними, кусають людей. Часто спостерігається спотворення апетиту.

Як повідомили на сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, " З приводу укусів тваринами до медичних закладів області за 2023 рік звернулось 2336 осіб, після підтвердження діагнозу 166 людей було направлено на проведення вакцинації. Як показує аналіз результатів епізоотичних розслідувань випадків сказу, у 100% продуктивних і 50% домашніх тварин зараження відбулося при контактуванні із лисами. Це є підтвердженням того, що лисиця червона — основний нозоареал вірусоносійства та розповсюдження сказу серед тварин".

Щоб уникнути захворювання на сказ людини потрібно:

  • уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів. У разі укусу або ослинення підозрілою (невідомою) чи дикою твариною, промити місце укусу струменем теплої води з милом краще господарським, а потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов`язку та якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного лікування за затвердженою схемою (зараз курс лікування становить від 4 до 6 уколів).
  • до полювання та охорони тваринницьких ферм, гуртів, отар, табунів допускати тільки щеплених проти сказу собак (ревакцинація має бути щорічною);
  • не допускати диких та безпритульних тварин у місця розташування свійських тварин;
  • про кожний випадок укусу сільськогосподарських і домашніх тварин дикими, безпритульними тваринами повідомляти фахівців ветеринарної медицини або територіальний орган Держпродспоживслужби;
  • у разі виявлення трупів тварин не чіпати їх, не знімати шкуру та повідомляти фахівців ветеринарної медицини або територіальний орган Держпродспоживслужби;
  • проявляти насторогу у разі незвичної або агресивної (без причини) поведінки будь-якої домашньої тварини та повідомляти фахівців ветеринарної медицини або територіальний орган Держпродспоживслужби.

У разі укусу або ослинення відомою твариною, встановити за нею ветеринарне або власне спостереження, для цього з’ясовуються прізвище та адреса власника тощо.

Своєчасно робити щорічні щеплення від сказу домашнім тваринам.

Також нагадуємо, що відповідно до Закону України "Про ветеринарну медицину" та "Про захист тварин від жорстокого поводження" забезпечення здійснення щорічної вакцинації проти сказу - обов'язок власників собак і котів.

 

Гайсинське районне управління ГУ ДПСС у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних